Det vidste I ikke om mig, Del 5 RYGNING

Skærmbillede 2014-10-14 kl. 18.50.41

Det vidste I ikke om mig, Del 5 RYGNING

Jeg har været mere end festryger. Jeg har været fastryger. Hverdags-ryger. Ryger. Jeg gik fra de funny slim menthol-cigies’ i USA til Grøn Look, da jeg kom hjem til Danmark. Min rygning foregik næsten altid i det skjulte. Altså jeg skjulte det for familie og børnene. Røg mange alene – men også mange sammen med Jan (Jan er IKKE-ryger, han har ALDRIG røget), kolleger eller venner. Røg i frokostpauserne på job. Røg sjældent derhjemme. Mest i pauserne på jobbet. Røg ikke udenfor. Aldrig på vej nogen steder. Ikke på cykel, ikke i S-tog. Ikke i bil. På et tidspunkt holdt jeg pause i to år. Bare sådan. STOP. Startede igen. Røg cirka 10 cigaretter om dagen. Jeg røg lidt, da jeg blev syg med sclerose (i 2000). Ikke meget. Kunne mærke det var så dårligt for mig. Havde det alligevel værre end dårligt. Fortsatte. “It will make you skinny”, min Au-pair-mors ord, har lydt hult i mine ører, men alligevel klæbet sig til et sumpet område i min hjerne. I perioder røg jeg i stedet for at spise kager og slik. Så blev jeg ikke SÅ fed. Jeg synes, at det var smart OG HJERNEDØDT. På samme tid. Det var afstressende psykisk – og dræbende og skadeligt fysisk.

Den længste pause var på de to år. Har holdt mange små pauser gennem årene. Nogle sagde, “Det klæder dig så godt at ryge med dine lange fingre, velplejede hænder”, andre sagde “Fatter ikke du ryger, Dig der ellers er så sund i sjæl og krop, total kikset ser du ud”. Josephine har altid hadet, når jeg røg. Hun så det sjældent. Hun vidste det. “Vil du ikke nok stoppe Ibbe, det er så dårligt for dig. Jeg kan ikke lide det”. Hendes ord har været min motivation de mange gange, jeg har holdt pauser. Den længste pause sker lige nu. Jeg stoppede nemlig i 2010. Helt og aldeles stoppede. Ved et tilfælde. Sad og læste i I FORM, og der stod noget ala “for hver smøg du inhalerer ryger en enorm mængde inflammatoriske stoffer ind i alle dine celler i kroppen”. Noget a la det. Jeg rejste mig fra sofaen. Tog mine to pakker Blå Kings frem. Knækkede hver og en af dem. Smed dem i skraldespanden. Satte mig i sofaen igen. Græd.

Jeg græd. Fordi jeg havde været så dum. Forværret mit liv. Tænkt så lave tanker om mig selv. Jeg skammede mig. Følte mig medskyldig i at have gjort mig syg og mit liv så svært og sygt. Sclerose og cigaretter er et meget, meget dårligt match. Det er ikke grunden til sclerose. Det kan være en medvirkende faktor til at sclerosen blusser op, kommer frem (se HER). Hver gang jeg inhalerede snurrede det i min fod. I mine hænder også. Nogle dage slørede en inhalering også mit syn. Jeg lavede grin med det “ha ha ha, hvor syret. Røgen sætter  altid “the merry go round” i gang i min krop ha ha ha”. Det var ikke sjovt. Cigaretter ER inflammatoriske. Min sygdom er “små ildebrande i centralnervesystemet” (inflammationer). Der skulle helst slukkes brænde med min livsstil, ikke tændes nye bål.

Jeg stoppede brat, og jeg har ALDRIG røget siden. Jeg kommer aldrig til at ryge igen. Jeg er færdig med cigaretter. HELT FÆRDIG. Mit liv er bedre uden cigaretter. Meget bedre. Færre føleforstyrrelser. Færre forkølelser og lungebetændelser. Mindre dårlig ånde. Langt renere mund og ånde. Færre attaker!!!. Josephine synes, at jeg er sej. Der er flere penge til beautyprodukter høhø.

MIT LIV ER BEDRE UDEN CIGARETTER.

Men jeg er ikke blevet hellig. Mine ryger-venner er velkomne herhjemme. De må ryge i VORES  hjem. Vi ser ens på det. Jan og jeg. Rygere skal ikke bankes i bolden og smadres for en vane, der er så ondskabsfuld og vanedannende. De skal selv finde vejen ud af grebet, men de skal ikke mærke dårlig samvittighed, når de træder ind i vores hjem. Det er klart, at hvis der er babyer og børn in the house sammen med rygere, så åbnes der et vindue eller rygerne sendes på terrassen.

Jeg er en glad IKKE-ryger. Jeg er ikke en glad passiv-ikke-ryger, men jeg accepterer det.

Det kan godt være I FORM ikke kan inspirere mig til at blive slank, løbe maraton og leve af grøn juice, men den har alligevel gjort mig sund ved at få mig til at holde op med at ryge!

Hvad er du? Ryger, ikke-ryger? Ryger du? Er du Anti-ryger? Er dit hjem et ryger-hjem eller ikke? Skal vi tage en snak om smøger? Har du sclerose? Har du ikke sclerose? Hvad er din holdning til rygning?

Morten Blinkenberg er speciallæge i Neurologi, Ph.D. Overlæge på Neurologisk afdeling, Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet. Associeret seniorforsker ved Neurobiologisk forskningsenhed, Rigshospitalet. Han siger: “Flere undersøgelser har bekræftet, at rygning både øger risikoen for at udvikle MS og forværrer forløbet af MS. Hvis man har MS, er det derfor en rigtig god ide, at stoppe med at ryge, da sygdommen ellers kan udvikle sig mere alvorligt.”

#rygning

 

19 Comments
 1. Jeg hedder Maria og jeg er ryger,..
  mere end jeg har lyst til og har ingen motivation til at stoppe..
  Har røget on/off siden jeg var 9 år gammel, trist men sandt.
  Har været stoppet mange gange og har også holdt det i flere år ad gangen, men tror desværre i mit tilfælde på ordsproget ” én gang ryger, altid ryger “.
  Jeg nyder mine cigaretter ligeså meget som jeg hader den afhængighed de giver.
  Og min undskyldning for ikke at stoppe, er lige præcis at jeg ikke vil tage mere på i vægt.
  bliver alligevel trist når min søn nærmest trygler mig om at stoppe, “mor du mister 7 minutter af dit liv hver gang du tænder en cigaret”. Det giver stof til eftertanke.
  Nå men det var lige lidt om en af mine laster 🙂
  God aften

  1. Du er skøn Maria. Du må altid ryge hjemme hos mig, men du må også gerne lade vær – når du er klar. Sikker på du bliver klar – en dag. Kram til dig

 2. Jeg er ikke ryger. Jeg gar ikke sclerose. Men jeg har røget. Det startede faktisk officelt, in your face mother, da jeg som 14-15 årig skulle på efterskole. Der skulle man have tilladelse hjemmefra til at ryge, og i papirene stod der, tal med dine forældre om du er ryger eller ikke ryger. Min mor sagde jamen der skriver du jo bare ikke ryger…og så greb en hvis teenage fanden min spinkle rumpet smækkede den op på køkkenbordet, og ud af min ellers så søde og artige mund væltede ” der stå altså at vi skal tale om det, og jeg siger ryger! … I guder min mor har ikke altid haft det nemt 😉 og så blev Vibe Ryger. Og d stod da på en del år, mere eller mindre styret af økonomi og mangel af samme, men jeg har også købt 10 stks for 25 ører og et par tomme flasker hahahahahah :D. Jeg holdt op da ca. 1år før min første graviditet. Og det holdt. I mange år. Jeg faldt i da jeg rejste i Bolivia med mine drenge ( på 6 og 8 år) og blev opdaget af samme, med ordne; så kan man aldrig stole på dig! Av, den sved. Nok til at jeg slap de forbandede pinde igen. Et skuffet barneansigt brænder ind i sjælen værre end helvedes flammer, om jeg så må sige. Vi blev dog forsonet, og nu ryger han, desværre :/ 😉 mit hjem har altid været, eller siden børnene, ikke ryger. Eller, hvis der var gæster som røg, så ud i køkkenet, lukket dør, vinduet åbent. 😀 😀 men du er da velkommentil at ryge her 😉 😀 😀 og det samme gælder her i rom, her er det dog ud på terrassen og der er jo så dejligt varmt og overdækket, så det er jo ikke slemt. Jeg savner ikke at ryge, ikke mere, emn gjorde i mange år. Der manglede ligsom noget hvis man skulle have et glas vin, eller andet 🙂 men jeg bliver faktisk ked af det når mine elskede (familie og venner) ryger. Jeg har været temmelig tæt på lungekræft og det er en led satan. Jeg hader hele den industri. Den skulle forbydes, men jeg hader ikke rygere, for mens man ryger, bilder man sig selv ind at man slapper af. LØGN OG LATIN! Vores krop under rygning er spændt som en flitsbue af sterss mens man ryger. Den fornemmelse af anti-stress er psykosomatisk, og ikke reel. Der ér ikke noget godt ved rygning. Men en meget kær og gammel veninde blev faktisk en smule gal på mig fordi jeg postede et par anti rygnings kampagner på fb. Ups. Jeg beklager, men det ér jo ikke godt. Hvorfor gør vi noget konsekvent dagligt, som vi ved er så dårligt for vores krop? Ville vi, hvis vi havde et lille barn, puste røgen direkte ned på barnet? …eller er det kun os selv vi hader så meget at vi med glæde fylder vores lunger med tjære flere gange om dagen, hver dag….. Jeg ved godt jeg er lidt provokerende. Nå, men det var så min historie 😉 nå lige en sidste, og så dufter det jo bare ikke smadder godt, vel!… Røg i tøjet, håret, munden…. :/ 😉 🙂 🙂 <3 <3

    1. 🙂 <3 velbekomme da. Til forskel fra Maria, var jeg også heldig at mit arbejde ( i mine øjne) fraholdt mig rygning. Men jeg har efterhånden lært at man ikke skal banke rygere i hovedet med ikkerygningens gode råd, det irriterer, og det er vist aldrig sket at en ryger har sagt, "ej, det har du også ret i, her, smid lige resten af denne pakke ud, jeg er færdig med at ryge, jeg køb lige en pakke gulerødder" 😀 😀 😀 😀 ..men søde smukke rygere , vi vil bare jeres bedste, vi siger det kun fordi vi holder af jer. Hvis vi hadede jer ville vi jo købe cigaretterne til jer 😉 😀 😀 …ej, ups, I did it again … 🙂 <3 love u <3 🙂

 3. Arbejder i butik og vi har desværre et rygerum, da min chef selv har været ryger 🙂 men nej man er lidt som jaget vildt, når man er ryger..
  Er et kæmpe vanemenneske og tror at det havde været nemmere at stoppe, hvis rygerummet ikke havde været der.

 4. Begge mine forældre var storrygere, altså vi snakker 30-40 smøger om dagen. Det var resten af familien og stort set alle deres venner også.

  Der blev ikke taget hensyn til børn, som bare var sarte. Næ, man grinede bare af dem og pustede røg ind i hovedet, mens man bedyrede, at der var blevet røget gennem hele graviditeten, så hvis man skulle tage skade af det, så var det nok sket…

  Min far stoppede for mange år siden, min mor har nu været røgfri i et år… Hvor hun har ikke bestilt andet end at sige undskyld.

  Nu kan hun godt se, at det ikke var okay at udsætte os for. At det stank. At de var egoistiske.

  Det er rart endelig at få det undskyld, men jeg er allermest glad for, at hun nu rykker længere væk fra KOL, at hun ikke fylder sine lunger med tjære, og at hun kan gå op ad en bakke uden at være lige ved at dø.

  Jeg tror, mine forældres storforbrug har gjort, at det ikke virkede interessant for mig. Og det er jeg rigtig glad for 🙂

  1. Godt Charlotte, ingen af mine forældre røg – jo min mor var lidt festryger – men jeg kommer fra et ikke-ryger-hjem

   Interessant ik?

 5. Ærligt fortalt. Også ikkeryger. Med sclerose. Ingen må ryge i nærheden af mig. Det er min holdning

 6. Ryger. Ms’er. Stolt af det. Det giver mig nydelse når jeg ikke kan gå. Så vil jeg altså have noget rart i mit liv. Smøgerne giver mig så meget godt. Du ved jo heller ikke om du har det bedre fordi du ikke ryger mere. Det kan være alt muligt andet. Men godt indlæg. Tak for en god blog. Jelva

  1. Jeg er ikke ryger, men respekterer at andre har valgt anderledes. Dog har jeg det svært med, når rygere går i forsvar og proklamerer, at rygning faktisk ikke er usundt. Det er desværre et faktum at rygning øger risikoen for en lang række livsstilssygdomme. Så kære rygere, stå ærligt ved, at I har valgt at ryge fordi det øger jeres livskvalitet og gør jer til gladere mennesker (som Heidi har gjort åbent og ærligt). Det har jeg respekt for, men forsvar ikke de negative sider, som rygning også har. Tak for en fantastisk blog med masser af stof til eftertanke. Karina

   1. 1000 tak for dine ord og din ros og mening. Det er så vigtigt at vi deler vores mening – sys’ jeg . Det kan jo ligefrem være vi kan lære noget – af hinanden. I love it. Våde røgringe fra Ibbe

 7. Kære skønne dig!
  Hvor er det godt gået – med både selverkendelsen og med at du stoppede.
  Selv er jeg ryger! Blå Kings er min last. Men min hjem er et ikke-ryger-hjem og hverken jeg eller gæster ryger hos mig. Men det er også en lille lejlighed, så det dur bare ikke.
  Jeg røg ikke, da jeg var gravid med Musse… og mega dumt af mig, at starte op igen. Men det blev “min tid” = 5 minutter alene fra baby uden for i regnvejr, solskinsvejr, snevejr, tåge… didn’t matter. Det var MIN tid.

  Musse er meget ked af, at jeg ryger – også selvom det måske kun er 5 smøger dagligt. Hendes veninde har sagt: “Din mor dør før min mor”… hårde ord til en skøn tøs. Nu er hun 12 og da hun var 10, lovede jeg hende at smøgerne var kvittet den dag hun fyldte 13. Det betyder august næste år. Så jeg er snart ikke-ryger, for jeg stopper her i løbet af vinteren, hvor det ikke er særligt hyggeligt at stå udenfor og ryge i frostgrader og hvor jeg derfor nok heller ikke ryger mere end 3 alligevel.

  Bliver det nemt, nu jeg ikke ryger mere? Det tror jeg ikke!!! For de kære hvide stænger har været en tro følgesvend i mange år nu. Men hvor jeg glæder mig til IKKE at føle mig pinlig ved at ryge. For så ryger jeg jo slet ikke mere… for i dag, synes jeg, det er pinligt at stå nede i gården med en smøg i hånden… for ja, det er sådan lidt “hvis du er intelligent, så ryger du ikke” – men mit hoved fejler sgu ikke noget. Jeg ved godt, hvor usundt og klamt det i bund og grund er. Jeg har bare prioriteret, at det har været OK i mit liv alligevel.

  Men snart er det slut. Snart må jeg takke af som ryger. For Musse’s skyld – for min egen skyld. For man skal holde, hvad man lover!

  Stort knus
  Anne

  1. Årh det er hård læsning, glad for du hører din datters råb. Jeg forstår dig. Jeg forstår også det med de fem minutters mig tid. Den tid savner jeg stadig ind imellem. Den tid hvor roen efter to – tre hiv lige kunne sænke et stressniveau sådan vupti. En god kop te eller kaffe kan gøre noget – en god juice lige så, men the drugs i smøgerne ku’ noget mere. I admit it. To gange i denne her no cigi’s-periode har jeg haft lyst til at ryge, en dag hvor min venindes mand døde og en dag hvor livet med sclerosen var så ond at jeg snart ikke ku mere. Husker tydeligt følelsen; skal jeg få en ven til at bringe en smøg og bare gøre det? eller … Jeg gjorde det ikke. Talte med ingen om trangen, men talte med mig selv – det var stort at vælge det fra – den lette løsning, men jeg tror jeg vidst nok tog et stykke bagerbrød i stedet- og jeg ved sgu snart ikke hva der er værst!!! Sukker er i hvert fald også gift for sclerosen, så det… Tak for dine ord skønne Anne. Lad os krammes ved næste gang vi ses – tage en kaffe eller noget og minde hinanden om at døtre og bonusdøtre altså bare lige kan ramme hovedet på sømmet lige i hjertet og begge lunger!!!
   Ibbe

 8. Kære Ibbe. Faldt lige over dette skriv omkring rygning og ms. Huha..jeg har fibromyalgi og har røget siden jeg var 13. Er 43 nu.. Forværrer jeg min sygdom med rygningen…ååååh min rygrad til at stoppe er praktisk talt ikke eksisterende.. Men vil læse dit skriv hver dag denlste par uger.. Og måske.. Jeg kan.. Tak for at du deler ❤️kh Tina

Leave a Reply

Your email address will not be published.