God fornøjelse med god fordøjelse 

Det er lidt forbudt at tale om afførring. Som om det er unikt og specielt. Det er det ikke. Alle gør det. Alle har afføring. Jeg er opvokset med en morfar, der fik stomi (pga tarmkræft). Jeg er ikke angst for at snakke om lort. Det er jo ret naturligt. Mad kommer ind i mund, ud kommer en flyder – hvis man er sund…

Jeg kan huske, da Søs og Kirsten lavede en sketch med lort. De viste en collage med forskellige udgaver af afføring; små hareknolde, en flyder, splatterlort etc. Jeg skreg af grin, da vi så det inde i Cirkusbygningen. Det var ikke alle, der grinede…

Mange med MS har afføringsproblemer. Det er en kendt sag. Mange danskere har afføringsproblemer, det er en knap så kendt sag. Tro mig, når jeg siger; vi solgte mange afføringsmidler i Matas (og jeg mener mange)- og det gør de stadig.

Nu vil jeg skrive om min egen afføring. Så er I advaret. Jeg har ofte haft forstoppelse. Svær forstoppelse. Jeg har brugt apoteker-midler til at komme på toilettet, you name it I’ve tried it (Klyx, Movicol, Laxoberal etc etc). Jeg har brugt naturmidler også (Tarm i form, Thea go, loppefrøskaller, svesker, sveskejuice, amerikansk olie etc etc).

Nu har jeg fået konstateret en spastisk tarm. Ja, sådan er det. Det sidste attak med “snurrende banan i ende” er (bla) en spastisk tarm. Ta da da. Tak for det da. L O R T. Det er så fejt, noget ingen gider at have. Det er altså minimum 12 meter – med spasmer… Da de svære tilfælde af spastisk tarm kan ende ret grelt, er jeg glad for (trods alt), at jeg kan styre min spastiske tarm – i stiv arm – de fleste dage.

Nu frabeder jeg mig hermed, at I tænker lort og afførring, når I ser på mig, tænker på mig. Jeg er ikke en ko, der skider for godt befindende – og forurener vores Planet. Jeg er en kvinde med en spastisk tarm, der bevirker, at jeg tager Magnesia, Dulcolax og Triphala hver aften kl 18. Det sørger for, at jeg kan komme på toilettet hver morgen. Sådan har andre det da også, også andre uden ms. Men kommer jeg ikke af med kage, så kan jeg ikke bage. Ej, undskyld, laver ikke sjov med afførring, men jeg ved fra andre MS-bærere, at nogle har det, som jeg har det; der skal være “afgang” før dagen kan komme i gang.

De fleste mennesker går på toilletet hver morgen. Hvis jeg ikke kommer på toilettet, så går spasmerne i mine tarme/mit bækken – i mine ben, og så går jeg som en søhest svømmer. Hvis jeg kommer på toilettet, så er der “plads” til benene, og jeg kan strække mig ud. Spasmerne i mine tarme krøller mig sammen. Eller hvis jeg ikke er tømt, er dagen dømt – til en lortedag.

Når jeg nu har sagt det, er jeg glad for, at der findes løsninger på problemerne. Der er analfysiologiske klinikker, neurologer, læger og andre lægfolk, der står klar med gode råd, når man spørger.

Grunden til jeg har valgt at skrive om min afførring herinde er, at jeg får mange spørgsmål om emnet fra især nydiagnosticerede (via min blog). Jeg vil så gerne have, at især de nydiagnosticerede ikke skal være bange for at tage emnet op med deres “lægfolk”. Spørg kære venner spørg.

Mine tarme er i bedring efter det store attak i marts. De er meget mindre spastiske. Jeg har fundet en løsning, så der er orden i sagerne. Tarmene er til at snakke med nu. Jeg tror!, at det er tiden og de hjælpemidler, jeg nu bruger, der gør, at jeg med næsten 100% sikkerhed fyrer kanonen af om morgenen…

NU bruger jeg flg for at få succes om morgenen; Spiser sundt, indtager fast MK olie to til tre gange om dagen samt VitaBiosa, indtager to Magnesia, to Triphala, en Dulcolax og to Magnesium kl 18 hver dag. Jeg drikker urtete med kamille om aftenen (beroliger maven og tarmene). Spiser intet efter kl 20. Jeg står op kl 06.00 hver dag. Jeg laver mine øvelser (fra fyssen) og to yoga-øvelser for forstoppelse (Supine Twisting og Wind-Relieving Pose – Google dem) hver morgen. Jeg holder mig fysisk aktiv, så godt jeg kan. Jo mere jeg bevæger mig, jo bedre fordøjelse…

Sådan kan min afføring pludselig blive til et helt blogindlæg. Måske nogle læser med og finder løsninger på deres tarmproblemer?. Måske nogle læser med og tænker sit?. Måske nogle læser med og får gode idéer?. Måske nogle får følelsen af ikke at være den eneste der nogle dage går som en søhest svømmer???

OG ER DER BLOT EEN, der finder trøst, forståelse og et lille smil på læben midt i afførringssnakken?, så er jeg sgu glad for at have været intime med Jer om mit lort…

***FOTOETS PRODUKTER: (DET DER BRUGES HERHJEMME)

Dulcolax (apoteket)
Organic India Triphala (USA)
Duolac (apoteket)
Laxoberal (apoteket)
Magnesia (apoteket)
Husk kapsler (Matas)
Liver Blend Sp-13 (USA)
Tarm i Form (Matas)
Papaya-Plex (Min helsemand)
Super+ Magnesium (Matas)
Symbioflor (Matas)
Pukka Triphala (NatureSource)
Biozym Magnesium (Matas)
Vita Biosa (Helsemin)
Mk olie (Magasin)

(og så er der Klyx og Movicol, Thea go, Cannabisolie, Svesker og Amerikansk olie etc etc)

images

 

7 Comments
  1. Ha ha ha 😆 Fantastisk indlæg!!!! Ja, en lort er sgu en lort, og vi gør det alle (nogle mere end andre).
    Vil godt stå ved at det ikke er det emne jeg diskuterer mest med min sygeplejerske/læge, men kan nikke genkendende til mange af dine remedier…. Tak fordi du tog lorten op – det er desværre nok stadig lidt tabulagt et emne!

  2. “Går som en søhest svømmer”, haha! Ja, jeg er jo nurse, og er ikke afskrækket. Vi snakker jo glad og gerne om den slags i frokostpausen (altså de dage, der er tid til en sådan…). 😉 Fordi det netop har så stor betydning for den enkeltes velbefindende. Og fordi, det at have gang i maven (som vi, sikkert i et forsøg på at være lidt pædagogiske, ofte kalder det) hænger sammen med madindtag, mobilitet, smerter osv. Hvilket kan være i en god eller ond spiral. Så det er da bare så fint, du tager det op! 🙂

    1. Taaaaak Signe – der er også mange der har skrevet til mig efter indlægget – men sjovt nok i mail-form … Nogle er meget private – og det er ok. Har svaret hver og en. Sidst jeg tjekkede ialt 19 emails i indbakke om afførring

  3. Hej Heidi
    Hvor er det dog et herligt indlæg. Dejligt at nogle tør tage disse tabubelagte emner op – i det hele taget ærgerligt at det er tabu, for som du skriver, skal vi jo alle af med afføring 🙂 og dejligt, hvis vi kan hjælpe hinanden. Synes virkelig det er super humoristisk og også flot skrevet, især når man ovenikøbet har sclerosehjerne. Flot gået.

Leave a Reply

Your email address will not be published.