Misundelse – har du ondt i røven?

Misundelse – har du ondt i røven?

Må der være misundelse mellem venner? Har du prøvet at have ondt i røven? Jeg har ikke prøvet det overfor venner, men jeg har da haft ondt i røven, hvis et “ikke-rart-menneske” har vundet 171 millioner i lotto, så niver det i mine bitre nyrer, indrømmet…

Sprængfarligt emne at begive sig ind på, men hey – min blog – mine ord – min erfaring <3 …
Jeg lærte af min mor, at “skadefryd bider altid dig selv i røven” (sådan sagde hun). Hån og hovmod er ok, når man spiller spil, men ikke generelt i livet. Det er unødvendigt. Det skaber uro, dårlig energi og ond ånde…
Misundelse er dog helt naturligt. En naturlig følelse. Jeg hader bare at blive ramt af den, at mærke andres misundelse. Det tager luften fra mig (hey ved I jeg lever med sclerose?!!!). Min kloge veninde, der arbejder med andres sind (psykoterapeut) siger, at misundelse sidder i reptilhjernen, og at ikke alle kan gøre for, at de bærer den følelse forrest i deres personlighed…

Kender I typerne? Det gør jeg…

Misundelse – hm, jeg kan bedst håndterer dem, der siger det; “ej, jeg er sgu misundelig over, at du har tabt dig”. Den form for misundelse er egentlig ok. Jeg ville bare ønske, at de døbte det POSUNDELIG (mit eget ord for positiv misundelig; altså at man under den anden succes, vægttab og gode ting). Den skjulte misundelse, som er den, der ulmer i overfladen og kommer ud som sarkasme eller stikpiller, dén er jeg ikke fan af. Jeg vil faktisk vove den påstand, at jeg trækker mig fra venskaber og familiebånd, hvor jeg mærker det. Jeg kan ikke holde den der klæbende og “gid du må falde i og fejle-ånd” ud. Jeg blir sgu syg af det!…

Nemesis og hybris** glemmer jeg aldrig lektien af.

I oldtidskundskabstimerne sad jeg med ørerne rettet godt op med Gretha (vores lærer). Jeg forstod det. Jeg er selv blevet ramt af dem da. Jeg er jo bare menneske…
Jeg lever med en mand på 26.år (husk se punktummet haha 26.). Min Jan the man elsker at håne og gør det med fuldt overlæg. Han kan ikke lade være. Det skaber en del ubalancer hjemme hos os. Han kan eksvis sige ” Gid Xx (en eller anden) må smage sin egen medicin og blive skadet”. Det kan være en fodboldspiller, der har lavet en grim tackling på en modspiller, og skadet ham/hende. Det er bare ord, ( han er et dejligt, godt og rart menneske, I know – trust me), men alt i mig skriger, når han ytrer det. Jeg reagerer på det både fysisk og psykisk. Jeg får spyt i munden, og jeg bliver til en østers. Nogle gange kan den østers godt tale “skatte, hold nu op, det mener du ik’?” eller den sure østers kan ud af en stram mund hvisle “du er dum, man skal da aldrig ønske nogle andre skade, grrr”. Jo ældre (og måske klogere?) jeg bliver, jo mindre gider jeg hører på det. Altså det med mennesker, der ønsker andre ilde. Jeg vil ikke ha’ det.

Hader du så hele Kina?

Nej naturligvis ikke, og jeg siger det ikke højt mere, men engang sagde jeg det…
Altså jeg afskyr da terror, og nåh ja Kina, for deres dyreNONvelfærd, men jeg øver mig i, ikke at gå og sende gylle ud af min mund. Jeg fylder hjernetanken op med mindst mulig form for vrede, afsky, had, misundelse, nid, etc. 

Hvis jeg ser nogen, der har tabt sig, og jeg kan se det, og jeg ved, at de ikke er syge (altså har tabt sig pga sygdom), så er jeg så god til at sige det til vedkommende. Jeg elsker at gøre andre mennesker glade med gode komplimenter af hjertet. Det er sådan, jeg er. Mit dna er sådan – lidt Ole H-agtig faktisk – bare lidt…
Hvad gør I, hva’? Bruger I energi på at fylde hjernetanken (og hjertebanken) op med gode følelser af kærlighed, omsorg, venlighed, nærhed, næstekærlighed, komplimenter, humor, drillerier der kører på den enkeltes styrker fremfor dets fejl og mangler…??

Hvad gør I?

Mht ham min lækre mand I ved, Jan the man, så ønsker jeg altså ikke at ændre ham.(trods alt også lidt sent at prøve efter 26 år sammen – og snart kobberbryllup). Derfor må jeg da gerne frabede mig de sure opstød, bitre, hånlige og negative kommentarer.

Han har fået en kvote* til dagligt at være “ondi i mundi”, og er den opbrugt, så leger jeg simpelthen bare, at jeg er tunghør. “Tra la la jeg kigger på fugle – tra la la”…
Det er den en måde, jeg som total kærlighedsbombe-hippie-be-good, kan overleve i et forhold, som det vi har, hvor vi er så forskellige. Jeg tror bestemt også, at Jan har en kvote for mig, hvor han lukker af for min “lydboks” efter 10. historie på en dag om en sød hund, jeg mødte, og en sød gerning jeg så nogen gøre for en gammel dame, eller en rar e-mail fra en der læser bloggen, en smuk regnbue eller sky eller hvor glade mine ben er dén dag, da de har gået 2987 skridt bla bla.
Jo ældre jeg bliver jo mere generer brok, bøvl og bitterhed mig. Jeg kan godt leve med det, er selv en sur ribs engang imellem, men jeg vil ikke have det ind i mine celler. Punktum. Det er en af grundene til, at jeg ikke får notifikationer fra Facebook fra særligt mange (max 10 hjertevenner). Jeg gider ikke se andres brok, bøvl eller bitterhed.
Så er det sagt 🙏🏾❤️

VIGTIG VIDEN: Jan har godkendt dette skriv. Han ved jo, hvem vi er, og at vi er – på godt og ondt begge to, gode for hinanden. Yin og Yang.

*kvoten er usynlig – Jan ved ikke, at den eksisterer, men det gør jeg!

**hybris og nemesis, et centralt begrebspar i græsk mytologi og tragedie. Mennesket overskrider gang på gang i overmod (hybris) den guddommelige orden og retfærdighed (dike) og møder derfor gudernes straf eller hævn (nemesis eller Nemesis, idet hun ofte er opfattet som en gudinde, datter af Nyx, Natten). Det kan virke, som om guderne af og til er misundelige på menneskene og derfor vil holde dem i tømme. Begreberne er også indgået i det danske sprog: begå hybris, møde nemesis.

skaermbillede-2016-09-17-kl-20-08-11

12 Comments
 1. Kære navnesøs.
  Ikke mok med , at navnet er det samme. Sindet ligner også. Og sørme om ikke du lige har beskrevet min husbond gennem de sidste mange år også.

  Jeg magter ikke ævl og kævl,misundelse og øffen om et eller andet negativt.

  Jeg får ( endnu) længere bryster og enorm træt hjerne!!!

  Da min mor døde for knap 20 år siden, besluttede jeg mig for, aldrig nogen sinde gå utilfreds , vred eller misundelig i seng. Jeg tænker som det sidste – inden jeg lægger mig til at sove, på 3 gode ting som der er sket lige netop den dag. Det giver et gladere og sundere sind.

  Mit liv er ganske enkelt for kort til den slags.

  Jeg har flere veninder, som også har mistet en forælder tidligt, og de har det faktisk på nogenlunde samme måde..

  Jeg ved ikke om det har noget med dét at gøre? -at have mistet og skulle forholde sig til så voldsomt et tab i en ung alder?
  Og at man derfor hurtigt finder ud af , at det er spild af tid at øffe over en masse ting man alligevel ikke kan ændre på?

  1. Heidi jeg elsker dig fanme – hvor er det bare spot on skrevet – mærket og tænkt – tak tak tak ❤️🏋🏾

 2. Selvfølgelig er han en skøn mand, ellers ville I to jo slet ikke være sammen 🙂 Og det er helt sikkert sundt, at I hver især får lidt modspil på den måde 😉 Yin og yang, som han selv siger. Den er go’!

  Ja, jeg er tit misundelig. Jeg tror oftere det viser sig, når man har meget lidt eller lidt for meget. Eller bliver presset. Fx bliver jeg træt af folk, der har succes med at få et spændende arbejde eller at tabe sig. Men det er kun fordi, jeg selv er i minus der.

  Til gengæld bliver jeg så glad på andres vegne, når de bliver gravide. Det havde jeg nemt ved.

  Kender andre, der har det lige omvendt.

  Men ja, som du siger, så virker det til, at de følelser bliver mindre dominerende med alderen – jeg tænker, det hænger sammen med, at man bliver bevidst om sine værdier…

  Jeg har et skønt barn – så ski’ vær’ med, at jeg vejer for meget. Altså, helt ærligt…

  Der er selvfølgelig også dem, der aldrig finder deres værdier, og bare bliver mere og mere sure med alderen. Dem har jeg også mødt et par stykker af 😉

 3. Hvor har du ret Heidi. Jeg prøver at leve hver dag efter din opskrift. Med mere eller mindre held, men jeg gør da mit bedste?

 4. Hvor har du ret Heidi. Jeg prøver hver dag at leve efter din opskrift med mere eller mindre held, men jeg prøver da?
  Held og lykke fremover. Knus til min kloge svigerdatter.

 5. Jeg er opdraget med, at man -som i alle os- skal altid sige sandheden, men der skal ikke ruttes med den. Altså, hvis eneste formål er at tale ondt om eller såre andre…så lad vær’ Jeg har for nylig ønsket en overbo hen hvor peber gror og ..helt for mig selv.. kaldt hende en ittiterende ko. For det var det jeg følte på det tidspunkt. Jeg er heller ikke perfekt, men prøver at tænke før jeg taler. Tænke “what’s the point”.. Syntes egentlig stadig hun er irriterende, men har en mere rationel tilgang til det hele idag.. Kunne være fedt, hvis der var en 8-24 timers respons på umiddelbare tanker. For sådan nogle som jan og jeg🤔😏😉

 6. Jeg er med på din posundelse.. Jeg siger altid jeg er misundelig på den gode måde. En ung kollega skal rejse usa tyndt med sin kæreste i 2 måneder. Jeg er misundelig, men på den gode måde ala bare det var mig, men håber i får den fedeste tur! Capiche :-). Og du har altid været et dejligt positivt menneske hver gang du stod foran mig i Matas. Derfor var/er du nok min mest yndligs kunde. Sådan et dejligt smil altid og fuld af positive kommentarer til mig og mine dejlige kollegaer. Ibbe du er og bliver bare skæppe skøn ♡

  1. Nina jeg er så vild med dig og dine energi – og jeg ku jo mærke du var hundemenneske og derfor bare så dejlig 😂❤❤🐶🐶🐶❤

 7. åh altså, jeg er vild med ordet posundelig… jeg bliver så posundelig og jeg fortæller det også til den jeg er posundelig på 🙂 præcis som du siger, når nogen har tabt sig, så synes jeg det er sejt men jeg bliver også mega posundelig og det gør dem faktisk altid glade 🙂 Jeg er lige nu i et business netværk sammen med en veninde og nu skal jeg dele hende med de andre!!! det gør mig posundelig men jeg er jo virkelig glad på hendes vegne og jeg siger begge dele til hende og så føler man sig jo bare værdsat 🙂
  Dejligt at du lige delte denne post igen… kan godt huske at jeg har læst den tidligere men det er bare så vigtigt at tale om det og jeg bliver præcis som du hvis andre begynder på hånlige kommentarer… tra la la la…totalt tunghør 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.